1. Strona Główna
  2. O mnie
  3. Serie na blogu
  4. Lifestyle
  5. Kosmetyki
  6. Kontakt
  7. INCI
  8. /elfnaczi snapchat icon twitter icon facebook icon instagram icon
Elf Naczi: INCI bez tajemnic

INCI bez tajemnic





Cześć!

Ta część strony jest częścią, która ciągle będzie w budowie. Od dawna zajmuję się czytaniem składów i wiem, jak trudne to zadanie - szczególnie dla osób niedoświadczonych, nieinteresujących się wcześniej tym tematem. Składników kosmetycznych, jak i surowców pochodzenia naturalnego jest mnóstwo - nazwy niektórych z nich brzmią groźne, ale często nie ma się czego obawiać. Znajdziecie tu systematycznie rozbudowywaną bazę składników, co pozwoli Wam czytać składy wszystkich dostępnych w drogerii czy perfumerii kosmetyków. Stwierdziłam, że szkoda czasu na ciągle wypisywanie ich w poście - taka mini encyklopedia będzie łatwiejsza w użyciu i dla mnie, i dla Was.

Słowem wstępu - ta część nazwana została INCI bez tajemnic. Czym jest owe INCI? To skrót od International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, co oznacza mniej więcej tyle, co międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetycznych. Opisywane są one według pewnych norm i standardów, dlatego niezależnie od kraju raz wyuczona umiejętność czytania składów będzie przydatna. 

Nazwy substancji chemicznych podawane są w języku angielskim, a składniki pochodzenia roślinnego/zwierzęcego (takie też się zdarzają) zazwyczaj w języku łacińskim (obok może być podana nazwa zwyczajowa).

Cyklicznie będą pojawiały się a blogu wpisy o danej grupie substancji - postaram się umieszczać tu odnośniki.

Mam nadzieję, że sam pomysł Wam się podoba i ta część przypadnie Wam do gustu tak samo, jak wpisy na stronie głównej! 

UŻYJ CTRL+F DO ODNALEZIENIA POSZUKIWANEGO SKŁADNIKU!


LISTA SKŁADNIKÓW

A



  • Acer Saccharum (Sugar Maple) Extract - wyciąg z klonu srebrzystego (cukrowego), zawiera witaminę C i sole mineralne. Na skórę wpływa złuszczająco, dzięki czemu poprawia jej koloryt.

  • Allantoin - alantoina to ceniona substancja aktywna w kosmetykach. Wykazuje silne działanie nawilżające, daje natychmiastowe uczucie wygładzonej skóry. To kolejna substancja, która działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i przynosi skórze ukojenie. Wzmaga procesy regeneracji, dlatego wszelkie zmiany ( a nawet rany) zaczynają szybciej się goić.
  • Aphanizomenon Flos-aquae Extract - ciężko było mi znaleźć cokolwiek na ten temat, z tego co wiem jest to gatunek sinic, czyli organizmów mających zdolności autotroficzne, żyjących w wodach słodkich i słonych. Na angielskich stronach porównywano ich korzyści kosmetyczne do spiruliny. Sinice nie są glonami - bardziej przypominają bakterie, jednak odżywiają się za pomocą chemosyntezy.

  • Aqua - woda, czyli substancja bazowa. Najczęściej pojawia się na początku składu. Jest rozpuszczalnikiem substancji hydrofilowych, czyli takich, które "lubią wodę". Mogą to być np. jony metali i niemetali, kwas hialuronowy. Tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie. 
  • Ascorbic Acid - kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, która ma działanie rozjaśniające i ujednolicające koloryt. Świetnie działa na nasz organizm zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyjmowana doustnie zwiększa naszą odporność i wzmacnia naczynka (dlatego polecana jest dla osób o słabych naczynkach), a zewnętrznie - tak jak opisałam wyżej. Ciężko jest ją przedawkować, szybko przynosi efekty - aż do uzyskania maksymalnego stężenia - później utrzymują się one na takim samym poziomie.

  • Ascorbyl Palmitate - palmitynian askorbylu, stabilna pochodna witaminy C. Jest podobno najbardziej aktywną formą tej witaminy i najlepiej działa na nasz organizm, jeśli chodzi o działanie zewnętrzne. To silny antyoksydant (zmiata wolne rodniki), ma działanie rozjaśniające i wyrównujące koloryt. Rozpuszczalny w tłuszczach, więc produkty go zawierające będą raczej tłuste, niż wodniste.

  • Ascorbyl Tetraisopalmitate - tetraizopalmitynian asorbylu, pochodna witaminy C w formie olejku, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest to substancja stabilna, działa rozjaśniająco, uejdnolica koloryt skóry. Produkty ją zawierające będą raczej w formie olei, niż lekkich ser.
 

B




  • Benzyl Salicylate - salicylan benzylu, substancja zapachowa, potencjalny alergen. Działa również jako filtr przeciwsłoneczny, dlatego kosmetyk może dłużej zachować swoje właściwości.

  • Beta-Carotene - beta karoten, najbardziej aktywny izomer witaminy A. Jest ona antyoksydantem, likwiduje wolne rodniki, pozytywnie wpływa na wytwarzanie kolagenu w skórze właściwej. Beta karoten ma też związek z powstawaniem pięknej opalenizny. Można szukać go w kosmetykach lub dostarczać z pożywieniem - żółte, pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa są jego źródłem.
 
  • BHT - jeden z najbardziej szkodliwych konserwantów, określanych też mianem przeciwutleniaczy. Może powodować alergie kontaktowe i podrażnienia, czyli wysypkę, świąd, podrażnienie skóry. Ma negatywny wpływ na nasze nerki, ponieważ wędruje do krwiobiegu nie tylko przez skórę, ale jest też dostarczany z pożywieniem. Może powodować duszności. Jest niebezpieczny dla środowiska naturalnego - kumuluje się w nim, ponieważ nie ulega biodegradacji. Jest nierozpuszczalny w wodzie. Lepiej jest go unikać.
 
  • Butylphenyl Methylpropional - aldehyd aromatyczny, znajduje się na liście potencjalnie uczulających substancji. Substancja zapachowa. Potocznie zwany lilialem.
 

C




  • Caprylic/Capric Triglyceryde - trójgliceryd, emolient tłusty, zwiększa lepkość kosmetyku. Tworzy warstwę okluzyjną i może być komedogenny. Zmiękcza i kondycjonuje skórę i włosy. Jest dopuszczana do stosowania w kosmetykach naturalnych.

  • CI 16035 (FD&C Red No. 40) - barwnik czerwony.

  • CI 19140 (FD&C Yellow No. 5) - barwnik żółty.

  • Citric Acid - kwas cytrynowy, należący do kwasów AHA (alfahydroksykwasów, grupa -OH znajduje się przy pierwszym węglu od grupy funkcyjnej - kwasowej). Jest to składnik powszechnie występujący w przyrodzie (owoce cytrusowe), ma działanie złuszczające, keratolityczne, wpływa na rozjaśnianie przebarwień. Jest też stosowany w produktach anty-aging, ponieważ wpływa na procesy wzrostowe skóry.

  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract - ekstrakt ze słodkiej pomarańczy, naturalny przeciwutleniacz. Bogaty w kwasy owocowe i wiele witamin - między innymi tych z grupy B (B1, B2 - ryboflawina B3/PP - niacyna, B7/H - biotyna, B9 - kwas foliowy), C, prowitaminy A. Zawiera także minerały, głównie potas. Może być stosowany jako substancja zapachowa.

  • Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract -wyciąg ze skórki cytryny, bogaty w witaminę B3/PP - niacynę, witaminę A, witaminy z grupy B i oczywiście witaminę C. Dezynfekuje skórę, pomaga w zwalczaniu trądziku i podobnych dolegliwości oraz lekko ściąga. Poprawia krążenie. Może być stosowany jako substancja zapachowa.

  • Coco-Glucoside - łagodny środek myjący, nie wpływa drażniąco na skórę. Pochodzi z oleju kokosowego i glukozy. Jest bezpieczny dla skóry.

  • Cyclohexasiloxane - cykloheksanosiloksan, emolient, silikon lotny, który ułatwia aplikację kosmetyku i w trakcie tej czynności odparowuje ze skóry. Stosowany jest zarówno w produktach do twarzy, ciała, jak i włosów. Nie jest komedogenny ani aknegenny, ponieważ nie tworzy warstwy okluzyjnej. 

  • Cyclopentasiloxane (Cyclomethicone) - emolient suchy, silikon lotny, który przy aplikacji odparowuje ze skóry. Jest bezpieczny dla skóry i włosów, nie tworzy okluzji, ale kondycjonuje. Jest gorszej jakości niż cyclohexasiloxane i może mieć związek z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego.
 

D


  • Diazolidinyl Urea - niezbyt bezpieczny składnik, osobiście staram się go unikać we wszelkiego rodzaju kosmetykach. To donor formaldehydu, czyli substancja, która w kontakcie ze skórą i innymi składnikami może uwalniać czysty formaldehyd. Folrmaledehyd to popularna formalina, która ścina białko i pozwala tworzyć preparaty, które są odporne na działanie bakterii i ogólnych procesów gnilnych. Jest to substancja silnie drażniąca skórę, błony śluzowe i układ oddechowy. Badania dowodzą, że jest aldehyd mrówkowy jest substancją toksyczną i rakotwórczą, a także niezbyt przyjazną dla środowiska naturalnego.
 
  • Disodium EDTA - to sekwestrant, czyli substancja chelatująca jony metali. Oznacza to, że tworzy z nimi związki kompleksowe i zapobiega ich wytrącaniu, przez co stabilizuje cały kosmetyk. Wzmacnia działanie innych konserwantów (także tych szkodliwych), ponieważ negatywnie wpływa na ścianę komórkową bakterii. To jeden z bardziej kontrowersyjnych składników.

E

G

  • Glycerin - gliceryna, nazywana również glicerolem, to alkohol, w którym występują trzy grupy hydroksylowe (-OH). Jest bezpieczniejsza od glikolu propylenowego i ma do niego podobne funkcje. Może być rozpuszczalnikiem dla innych substancji, nośnikiem, ale jest przede wszystkim humektantem, czyli nawilżaczem. Wiążę w skórze wodę, gdyż ma takie zdolności i dzięki temu pozwala jej zachować nawilżenie na długi czas. Glicerol może tworzyć estry z długimi łańcuchami kwasów organicznych (kwasów tłuszczowych) tworząc mono-, di- lub triacyloglicerole (trójglicerydy), które są emolientami. Gliceryna może zapychać niektóre osoby, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Można znaleźć ją w wielu kosmetykach - czy to do twarzy, ciała, czy włosów. Również w tych opisanych jako naturalne.


H


  • Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water - najprościej ujmując jest to hydrolat z oczaru wirginijskiego, czy też hydrolat oczarowy. Może być stosowany samodzielnie, jako tonik, lub występować w kosmetyku razem z innymi składnikami. Polecany jest przede wszystkim do skór naczyniowych i trądzikowych. Dzięki zawartych w nich flawonoidom wzmacnia ściany naczyń krwionośnych tym samym je uszczelniając. Zawarte w nim atyoksydanty zmiatają wolne rodniki zapobiegając stresowi oksydacyjnemu, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia się skóry. Hydrolat oczarowy działa również bakteriostatycznie i antywirusowo - ma to wpływ na cerę trądzikową - pozwala wypryskom szybciej się goić i stwarza nieprzyjazne środowisko do rozwoju bakterii. Wykazuje działanie ściągające, dlatego suche skóry powinny na niego uważać.

I


  • Iodopropynyl Butylcarbamate - konserwant, który jest określany jak ten średniej szkodliwości. Może podrażniać i powodować negatywne efekty w drogach oddechowych, dlatego nie powinien znajdować się w aerozolach i rozpylaczach, które niezamierzenie wdychamy. Jest dozwolony do stosowania w bardzo niskich stężeniach. Nie powinno używać się produktów z tym składnikiem u dzieci poniżej 3. roku życia.

J
K

L


  • Lactic Acid - kwas mlekowy to substancja, która ma różne działanie przy różnych stężeniach. Przede wszystkim jest to kwas alfa-hydroksylowy, oznacza to, ze grypa -OH znajduje się przy pierwszym węglu licząc od grupy -COOH. W niskich stężeniach działa nawilżająco, zmiękcza warstwę rogową naskórka (działanie keratopplastyczne), a przy wyższych - złuszczająco czy eksofiliująco (działanie keratolityczne). Kwas mlekowy powstaje np. przy oddychaniu beztlenowym bakterii w postaci fermentacji mlekowej. W niskich stężeniach polecany jest do skóry suchej, wymagającej nawilżenia, a w wysokich - np. do pielęgnacji zrogowaciałego naskórka stóp. Jest hydrofilowy, czyli rozpuszczalny w wodzie.

M
N

O


  • Opuntia Ficus-Indica Extract - to ekstrakt z opuncji, ciekawy składnik. Na zagranicznych stronach jego główne właściwości są opisane jako antyoksydacyjne, a dzięki temu również przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zawarte w tym wyciągu powodują, że skóra później się starzeje, ponieważ jest chroniona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opuncja figowa jest rodzajem kaktusa.

P

  • Panthenol - pantenol to prekursor witaminy B5. Działa na skórę łagodząco, wzmaga procesy regeneracji, łagodzi podrażnienia. To ceniony składnik w pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do reakcji alergicznych czy zapalnych. Może nawilżać skórę. Znajdziecie go w kosmetykach pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów.

  • Poloxamer 184 - surfaktant, niejonowa substancja powierzchniowo czynna, emulgator umożliwiający powstawanie emulsji. Jest to substancja myjąca, która może działać toksycznie na nasz organizm, jest także substancją, która ulega bioakumulacji - im dalej w łańcuchu pokarmowym, tym większe jej ilości gromadzą się w organizmie, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń. Jeśli można, lepiej jest jej unikać.
 
  • Potassium Sorbate - sorbinian potasu, kolejny konserwant, który jest stosowany i w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Uniemożliwia rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, zapobiega szybkiemu psuciu. Może wywoływać alergie i uczulenia, ale nie jest substancją rakotwórczą.

  • Propylene Glycol - glikol propylenowy alkohol zawierający dwie grupy hydroksylowe. To humektant, który często pojawia się w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Ma zdolności wiązania wody w skórze, dlatego przyczynia się do utrzymywania prawidłowego poziomu jej nawilżenia. Jest raczej bezpieczną substancją, ale niektóre osoby może uczulać i powodować u nich podrażnienie skóry. U alergików reakcja może być spowodowana nawet niskim stężeniem tej substancji (około 2% wzwyż).


Q
R

S


  • Sodium Benzoate - benzoesan sodu, substancja konserwująca, która jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale też farmaceutycznym i spożywczym. Należy do raczej bezpiecznych konserwantów, jak każdy inny może podrażniać, ale nie jest rakotwórczy, ani toksyczny.
 
  • Sodium Cocoamphoacetate - jest to substancja powierzchniowo czynna, łagodna dla skóry i błoń śluzowych oraz bezpieczna dla środowiska. Pozwala na wytworzenie i stabilizację piany, raczej nie powoduje alergii. Można znaleźć ją w produktach myjących.

T
U
V
W
X
Y
Z

Copyright © www.elfnaczi.pl Blog Urodowo-Lifestylowy | Wszelkie prawa zastrzeżone