Skład INCI bez tajemnic

inci bez tajemnic
Cześć!
Ta część strony jest częścią, która ciągle będzie w budowie. Od dawna zajmuję się czytaniem składów i wiem, jak trudne to zadanie – szczególnie dla osób niedoświadczonych, nieinteresujących się wcześniej tym tematem. Składników kosmetycznych, jak i surowców pochodzenia naturalnego jest mnóstwo – nazwy niektórych z nich brzmią groźne, ale często nie ma się czego obawiać. Znajdziecie tu systematycznie rozbudowywaną bazę składników, co pozwoli Wam czytać składy wszystkich dostępnych w drogerii czy perfumerii kosmetyków. Stwierdziłam, że szkoda czasu na ciągle wypisywanie ich w poście – taka mini encyklopedia będzie łatwiejsza w użyciu i dla mnie, i dla Was.

Słowem wstępu – ta część nazwana została INCI bez tajemnic. Czym jest owe INCI? To skrót od International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, co oznacza mniej więcej tyle, co międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetycznych. Opisywane są one według pewnych norm i standardów, dlatego niezależnie od kraju raz wyuczona umiejętność czytania składów będzie przydatna.Nazwy substancji chemicznych podawane są w języku angielskim, a składniki pochodzenia roślinnego/zwierzęcego (takie też się zdarzają) zazwyczaj w języku łacińskim (obok może być podana nazwa zwyczajowa).

Cyklicznie będą pojawiały się a blogu wpisy o danej grupie substancji – postaram się umieszczać tu odnośniki.

Mam nadzieję, że sam pomysł Wam się podoba i ta część przypadnie Wam do gustu tak samo, jak wpisy na stronie głównej! UŻYJ CTRL+F DO ODNALEZIENIA POSZUKIWANEGO SKŁADNIKU!

LISTA SKŁADNIKÓW

A

  • Acer Saccharum (Sugar
    Maple) Extract
    – wyciąg z klonu srebrzystego (cukrowego), zawiera witaminę C i sole
    mineralne. Na skórę wpływa złuszczająco, dzięki czemu poprawia jej koloryt.

 

  • Allantoin – alantoina to ceniona substancja aktywna w kosmetykach. Wykazuje silne działanie nawilżające, daje natychmiastowe uczucie wygładzonej skóry. To kolejna substancja, która działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i przynosi skórze ukojenie. Wzmaga procesy regeneracji, dlatego wszelkie zmiany ( a nawet rany) zaczynają szybciej się goić.
  • Aphanizomenon Flos-aquae
    Extract
    – ciężko było mi znaleźć cokolwiek na ten temat, z tego co wiem jest to
    gatunek sinic, czyli organizmów mających zdolności autotroficzne, żyjących w
    wodach słodkich i słonych. Na angielskich stronach porównywano ich korzyści
    kosmetyczne do spiruliny. Sinice nie są glonami – bardziej przypominają bakterie, jednak odżywiają się za pomocą chemosyntezy.

 

  • Aqua – woda, czyli substancja bazowa. Najczęściej pojawia się na początku składu. Jest rozpuszczalnikiem substancji hydrofilowych, czyli takich, które „lubią wodę”. Mogą to być np. jony metali i niemetali, kwas hialuronowy. Tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie.
  • Ascorbic Acid – kwas
    askorbinowy, czyli popularna witamina C, która ma działanie rozjaśniające i
    ujednolicające koloryt. Świetnie działa na nasz organizm zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyjmowana doustnie zwiększa naszą odporność i wzmacnia naczynka (dlatego polecana jest dla osób o słabych naczynkach), a zewnętrznie – tak jak opisałam wyżej. Ciężko jest ją przedawkować, szybko przynosi efekty – aż do uzyskania maksymalnego stężenia – później utrzymują się one na takim samym poziomie.

 

  • Ascorbyl Palmitate
    palmitynian askorbylu, stabilna pochodna witaminy C. Jest podobno
    najbardziej aktywną formą tej witaminy i najlepiej działa na nasz organizm,
    jeśli chodzi o działanie zewnętrzne. To silny antyoksydant (zmiata wolne rodniki), ma działanie
    rozjaśniające i wyrównujące koloryt. Rozpuszczalny w tłuszczach, więc produkty go zawierające będą raczej tłuste, niż wodniste.

 

  • Ascorbyl Tetraisopalmitate
    – tetraizopalmitynian asorbylu, pochodna witaminy C w formie olejku,
    rozpuszczalna w tłuszczach. Jest to substancja stabilna, działa rozjaśniająco,
    uejdnolica koloryt skóry. Produkty ją zawierające będą raczej w formie olei, niż lekkich ser.
  • Avena Sativa Kernel Flour – mączka owsiana. Składnik, który wykazuje działanie antyalergiczne, wzmacniające i kojące. Kosmetyki zawierające owies działają na skórę i włosy regenerująco i nawilżająco. Łagodzą skutki poparzeń słonecznych, nasilenie egzemy czy wysypek, potrafią wyciszyć trądzik.

 

B

 

  • Benzyl Alcohol – alkohol benzylowy, substancja konserwująca dopuszczona do stosowania w kosmetykach naturalnych. Jest potencjalnym alergenem, bardzo wrażliwe osoby może podrażniać. Jest też stosowany jako składnik kompozycji zapachowej, rozpuszczalnika i regulatora lepkości.
  • Benzyl Salicylate
    salicylan benzylu, substancja zapachowa, potencjalny alergen. Działa również jako filtr przeciwsłoneczny, dlatego kosmetyk może dłużej zachować swoje właściwości.
  • Beta-Carotene – beta
    karoten, najbardziej aktywny izomer witaminy A. Jest ona antyoksydantem,
    likwiduje wolne rodniki, pozytywnie wpływa na wytwarzanie kolagenu w skórze
    właściwej. Beta karoten ma też związek z powstawaniem pięknej opalenizny. Można szukać go w kosmetykach lub dostarczać z pożywieniem – żółte, pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa są jego źródłem.
  • BHT – jeden z najbardziej szkodliwych konserwantów, określanych też mianem przeciwutleniaczy. Może powodować alergie kontaktowe i podrażnienia, czyli wysypkę, świąd, podrażnienie skóry. Ma negatywny wpływ na nasze nerki, ponieważ wędruje do krwiobiegu nie tylko przez skórę, ale jest też dostarczany z pożywieniem. Może powodować duszności. Jest niebezpieczny dla środowiska naturalnego – kumuluje się w nim, ponieważ nie ulega biodegradacji. Jest nierozpuszczalny w wodzie. Lepiej jest go unikać.
  • Bisabolol – składnik łagodzący podrażnienia, przyspieszający procesy gojnia się skóry, działający przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, kojąco. Poprawia przenikanie substancji aktywnych kosmetyku w głab skóry. Zapobiega nadmiernemu przerostowi naskórka i gruczołów łojowych, co pożadane jest w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Nie należy stoswać go z peelingami enzymatycznymi, ponieważ osłabi ich działanie.
  • Butyrospermum Parkii Shea Butter – to masło shea, zwane też masełem karite. Pochodzące z masłosza, rośliny rosnącej na kontynencie afykańskim. Masło shea odżywia i natłuszcza skórę. Jest także naturalnym filtrem UV (nie zastąpi jednak kremu z filtrem, może być niestabilne). Uelastycznia skórę i włosy, Bogate jest zarówno w nasycone, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poa tym działa przeicwzmarszkowo oraz ma niski potencjał alergizujący, więc jest polecane nawet w pielęgnacji skóry niemowląt czy osób z atopią.
  • Butylphenyl Methylpropional – aldehyd aromatyczny, znajduje się na liście potencjalnie
    uczulających substancji. Substancja zapachowa. Potocznie zwany lilialem.

 

 

C

  • Caprylic/Capric Triglyceryde – trójgliceryd, emolient tłusty, zwiększa lepkość kosmetyku. Tworzy warstwę okluzyjną i może być komedogenny. Zmiękcza i kondycjonuje skórę i włosy. Jest dopuszczana do stosowania w kosmetykach naturalnych.
  • Centaurea Cyanus Flower Water – woda chabrowa, odświeża, koi i zmiękcza. Łagodzi podrażnienia okolic oczu, pomaga w tonizowaniu skóry, oczyszczaniu porów i ich zwężeniu, działa antyoksydacyjnie. Zapobiega niekorzystnemu działaniu promieniowaniu UV i fotostarzeniu się skóry. Polecana jest w pielęgnacji skóry zaczerwienionej, podrażnionej, z trądzikiem różowatym.
  • Cetearyl Alcohol – alkohol tłuszczowy, jest składnikiem konsystencjotwórcznym, oprócz tego natłuszcza skórę – działa jak emolient. Pomaga w spienianiu kosmetyku, a także nadaje poślizg i zagęszcza.
  • CI 16035 (FD&C Red No. 40) – barwnik czerwony.
  • CI 11710 – barwnik żółty.
  • CI 19140 (FD&C Yellow No. 5) – barwnik żółty.
  • Citral – składnik kompozycji zapachowej. Ma też na celu eliminację i maskowanie innych zapachów kosmetyku.
  • CI 77288 – barwnik zielony.
  • Citric Acid – kwas cytrynowy, należący do kwasów AHA (alfahydroksykwasów, grupa -OH znajduje się przy pierwszym węglu od grupy funkcyjnej – kwasowej). Jest to składnik powszechnie występujący w przyrodzie (owoce cytrusowe), ma działanie złuszczające, keratolityczne, wpływa na rozjaśnianie przebarwień. Jest też stosowany w produktach anty-aging, ponieważ wpływa na procesy wzrostowe skóry.
  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract – ekstrakt ze słodkiej pomarańczy, naturalny przeciwutleniacz. Bogaty w kwasy owocowe i wiele witamin – między innymi tych z grupy B (B1, B2 – ryboflawina B3/PP – niacyna, B7/H – biotyna, B9 – kwas foliowy), C, prowitaminy A. Zawiera także minerały, głównie potas. Może być stosowany jako substancja zapachowa.
  • Citrus Grandis (grapefruit) Fruit Extract – wyciąg z grejpfruta, wykazuje delikatne działanie złuszczające, poza tym jest składnikiem antyoksydacyjnym, przeciwzmarszczkowym i wygładzającym. Oczyszcza skórę, reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga pozbyć się zaskórników i nieestetycznych przebarwień. Wzmacnia naczynka krwionośne przeciwdziałając czerwienieniu się skóry. Zmniejsza widoczność cellulitu. Może być konserwantem oraz składnikiem kompozycji zapachowej.
  • Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract -wyciąg ze skórki cytryny, bogaty w witaminę B3/PP – niacynę, witaminę A, witaminy z grupy B i oczywiście witaminę C. Dezynfekuje skórę, pomaga w zwalczaniu trądziku i podobnych dolegliwości oraz lekko ściąga. Poprawia krążenie. Może być stosowany jako substancja zapachowa.
  • Citrus Limonum Peel Oil – olej ze skórki cytryny, olejek eteryczny, wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, działa też jako naturalny konserwant. Ma działanie rozjaśniające. Może być też stosowany jako składnik nadający produktom charakterystyczny zapach.  Eliminuje nadmiar łoju i sebum przyczyniając się do słabszego przetłuszczania się skóry i jej oczyszczenia. Hamuje działanie enzymu elastazy, który rozkłada w skórze elastynę (włókna elastyczne). Pomaga w usunięciu zaskórników, działa przeciwbakteryjnie.
  • Coco-Glucoside – łagodny środek myjący, nie wpływa drażniąco na skórę. Pochodzi z oleju kokosowego i glukozy. Jest bezpieczny dla skóry.
  • Cocos Nucefera Oil – olej kokosowy, w temperaturze pokojowej ma postać stałą, przy wyższych zmienia się ona w płynną. To olej tworzący na skórze warstwę okluzyjną, która chroni przed odparowywaniem wody z naskórka. Zmiękcza, nadaje połysk, uelastycznia nawet bardzo suchą skórę przynosząc jej natychmiastowe ukojenie. Jest naturalnym, aczkolwiek niestabilnym filtrem UV. Ma działanie antybakteryjne. Może być komedogenny, czyli powodować powstanie zaskórników.
  • Coumarin – składnik kompozycji zapachowej.
  • Cyclohexasiloxane – cykloheksanosiloksan, emolient, silikon lotny, który ułatwia aplikację kosmetyku i w trakcie tej czynności odparowuje ze skóry. Stosowany jest zarówno w produktach do twarzy, ciała, jak i włosów. Nie jest komedogenny ani aknegenny, ponieważ nie tworzy warstwy okluzyjnej.
  • Cyclopentasiloxane (Cyclomethicone) – emolient suchy, silikon lotny, który przy aplikacji odparowuje ze skóry. Jest bezpieczny dla skóry i włosów, nie tworzy okluzji, ale kondycjonuje. Jest gorszej jakości niż cyclohexasiloxane i może mieć związek z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego.

 

D

 

  • Dehydroacetic Acid – kwas dehydrooctowy, łagodny konserwant, chroni przed namnażaniem się mikroorganizmów w kosmetyku.
  • Diazolidinyl Urea – niezbyt bezpieczny składnik, osobiście staram się go unikać we wszelkiego rodzaju kosmetykach. To donor formaldehydu, czyli substancja, która w kontakcie ze skórą i innymi składnikami może uwalniać czysty formaldehyd. Folrmaledehyd to popularna formalina, która ścina białko i pozwala tworzyć preparaty, które są odporne na działanie bakterii i ogólnych procesów gnilnych. Jest to substancja silnie drażniąca skórę, błony śluzowe i układ oddechowy. Badania dowodzą, że jest aldehyd mrówkowy jest substancją toksyczną i rakotwórczą, a także niezbyt przyjazną dla środowiska naturalnego.
  • Disodium EDTA – to sekwestrant, czyli substancja chelatująca jony metali. Oznacza to, że tworzy z nimi związki kompleksowe i zapobiega ich wytrącaniu, przez co stabilizuje cały kosmetyk. Wzmacnia działanie innych konserwantów (także tych szkodliwych), ponieważ negatywnie wpływa na ścianę komórkową bakterii. To jeden z bardziej kontrowersyjnych składników.
  • Disodium Lauryl Sulfosuccinate – składnik oczyszczajacy skórę i włosy, a także środek pianotwórczy. Oprócz spełniania funkcji oczyszczającej stabilizuje formułę kosmetyku. To dość silny detergent.

E

  • Eugenol – składnik kompozycji zapachowej, imituje zapach goździków. Oprócz tego ma właściwości deodezorujące, hamuje rozwój bakterii w pocie.

G

  • Geraniol – składnik kompozycji zapachowej, maskuje inne zapachy w kosmetyku. Potencjalny alergen.
  • Glycerin – gliceryna, nazywana również glicerolem, to alkohol, w którym występują trzy grupy hydroksylowe (-OH). Jest bezpieczniejsza od glikolu propylenowego i ma do niego podobne funkcje. Może być rozpuszczalnikiem dla innych substancji, nośnikiem, ale jest przede wszystkim humektantem, czyli nawilżaczem. Wiążę w skórze wodę, gdyż ma takie zdolności i dzięki temu pozwala jej zachować nawilżenie na długi czas. Glicerol może tworzyć estry z długimi łańcuchami kwasów organicznych (kwasów tłuszczowych) tworząc mono-, di- lub triacyloglicerole (trójglicerydy), które są emolientami. Gliceryna może zapychać niektóre osoby, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Można znaleźć ją w wielu kosmetykach – czy to do twarzy, ciała, czy włosów. Również w tych opisanych jako naturalne.
  • Glyceryl Stearate – substancja natłuszczjąca w kosmetykach myjących, poza tym ułatwia spłukiwanie kosmetyku – np. odżywki czy maski do twarzy. Wygładza i tworzy na skórze ochronną warstwę okluzyjną.

H

  • Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water – najprościej ujmując jest to hydrolat z oczaru wirginijskiego, czy też hydrolat oczarowy. Może być stosowany samodzielnie, jako tonik, lub występować w kosmetyku razem z innymi składnikami. Polecany jest przede wszystkim do skór naczyniowych i trądzikowych. Dzięki zawartych w nich flawonoidom wzmacnia ściany naczyń krwionośnych tym samym je uszczelniając. Zawarte w nim atyoksydanty zmiatają wolne rodniki zapobiegając stresowi oksydacyjnemu, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia się skóry. Hydrolat oczarowy działa również bakteriostatycznie i antywirusowo – ma to wpływ na cerę trądzikową – pozwala wypryskom szybciej się goić i stwarza nieprzyjazne środowisko do rozwoju bakterii. Wykazuje działanie ściągające, dlatego suche skóry powinny na niego uważać.
  • Helianthus Annus Seed Oil – olej słonecznikowy, emolient, natłuszcza skórę, ma też działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe i łagodzące. Dość dobrze się wchłania. Bogaty jest w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) i witaminę E.
  • Hydrolyzed Wheat Protein – hydrolizowane proteiny z pszenicy. Spłycają zmarszczki, pomagają zatrzymać wilgoć we włosach. Zniszczone włosy otaczają ochronnym filmem, który chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi i wygładza. Dodatkowo zwiększają elastyczność i zmniejszają podatność na urazy.

 

I

 

  • Illite – to po prostu glinka. Ma działanie ściągające, oczyszczające i redukujące błyszczenie się skóry. Pochłania sebum i pozostawia jej powierzchnię matową. Ma zastygające właściwości. Pozytywnie wpływa na odblokowywanie porów i regulację wydzielania sebum. Różne glinki cechują się różną mocą, dlatego można stosować je na różnych typach cery. Glinki bogate są w minerały i pierwiastki, które pozytywnie wpływają na naszą skórę.
  • Iodopropynyl Butylcarbamate – konserwant, który jest określany jak ten średniej szkodliwości. Może podrażniać i powodować negatywne efekty w drogach oddechowych, dlatego nie powinien znajdować się w aerozolach i rozpylaczach, które niezamierzenie wdychamy. Jest dozwolony do stosowania w bardzo niskich stężeniach. Nie powinno używać się produktów z tym składnikiem u dzieci poniżej 3. roku życia.

J
K

  • Kaolin – to rodzaj minerału bardzo podobnego do glinek. Jest stosowany głównie w mineralnych kosmetykach kolorowych jako wypełniacz. Krzemionka stanowi jego 40-45%. Absorbuje wilgość i tłuszcz, czyli nasze sebum, przyczyniając się do zmatowienia skóry i jej oczyszczenia.

L

 

  • Lactic Acid – kwas mlekowy to substancja, która ma różne działanie przy różnych stężeniach. Przede wszystkim jest to kwas alfa-hydroksylowy, oznacza to, ze grypa -OH znajduje się przy pierwszym węglu licząc od grupy -COOH. W niskich stężeniach działa nawilżająco, zmiękcza warstwę rogową naskórka (działanie keratopplastyczne), a przy wyższych – złuszczająco czy eksofiliująco (działanie keratolityczne). Kwas mlekowy powstaje np. przy oddychaniu beztlenowym bakterii w postaci fermentacji mlekowej. W niskich stężeniach polecany jest do skóry suchej, wymagającej nawilżenia, a w wysokich – np. do pielęgnacji zrogowaciałego naskórka stóp. Jest hydrofilowy, czyli rozpuszczalny w wodzie.
  • Levulinic Acid – kwas lewulinowy, chroni skórę i włosy, poza tym konserwuje kosmetyk. Może być stosowany jako składnik kompozycji zapachowej.
  • Limonene – składnik kompozycji zapachowej, potencjalny alergen.
  • Linalool –

M

  • Maris Sal (Sea Salt) – sól morska, ma działanie detoksykujące, oczyszczające i odkażające oraz przeciwzapalne. W kosmetykach może mieć wiele funkcji – od bycia zagęstnikiem, przez bycie konserwantem, po regulację lepkości. Może być materiałem ściernym w peelingach. Remineralizuje, zawiera wiele potrzebnych skórze pierwiastków i minerałów.
  • Melissa Officinalis Flower/Leaf/Stem Water – hydrolat z melisy, ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga leczenie wyprysków i ran oraz opryszczki. Wspomaga regulację skóry mieszanej i tłustej, ale też alergicznej.  Łagodzi i działa antyoksydacyjnie.

N

O

 

  • O-phenyl Phenol – konserwant stabilny w wysokich, zasadowych pH. Został odkryty w cytrynie. Działa konserwująco i przeciwgrzybiczo.
  • Octyldodecanol – emulgator, umożliwia powstanie emulsji i stabilizuje ją. Jest dość lekkim emoleintem tworzącym na skórze ochronną warstwę.
  • Opuntia Ficus-Indica Extract – to ekstrakt z opuncji, ciekawy składnik. Na zagranicznych stronach jego główne właściwości są opisane jako antyoksydacyjne, a dzięki temu również przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zawarte w tym wyciągu powodują, że skóra później się starzeje, ponieważ jest chroniona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opuncja figowa jest rodzajem kaktusa.

 

P

  • Palm Kernel Acid – kwasy tłuszczowe zawarte w oleju palmowym pochodzącym z palm olejowych. To emolient i natłuszczacz, jednak składnik ten okupiony jest złą sławą. Jego pozyskiwanie przyczynia się do karczowania, wycinania i wypalania lasów palmowych, przez co schronienie traci wiele osób, gatunków zwierząt oraz okazów flory.
  • Panthenol – pantenol to prekursor witaminy B5. Działa na skórę łagodząco, wzmaga procesy regeneracji, łagodzi podrażnienia. To ceniony składnik w pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do reakcji alergicznych czy zapalnych. Może nawilżać skórę. Znajdziecie go w kosmetykach pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów.
  • Parfum– składnik kompozycji zapachowej – może zawierać naturalne olejki eteryczne lub kompozycje syntetyczne. Potencjalny alergen, może też podrażniać osoby z wrażliwą skórą.
  • Poloxamer 184 – surfaktant, niejonowa substancja powierzchniowo czynna, emulgator umożliwiający powstawanie emulsji. Jest to substancja myjąca, która może działać toksycznie na nasz organizm, jest także substancją, która ulega bioakumulacji – im dalej w łańcuchu pokarmowym, tym większe jej ilości gromadzą się w organizmie, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń. Jeśli można, lepiej jest jej unikać.
  • Potassium Sorbate – sorbinian potasu, kolejny konserwant, który jest stosowany i w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Uniemożliwia rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, zapobiega szybkiemu psuciu. Może wywoływać alergie i uczulenia, ale nie jest substancją rakotwórczą.
  • Propylene Glycol – glikol propylenowy alkohol zawierający dwie grupy hydroksylowe. To humektant, który często pojawia się w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Ma zdolności wiązania wody w skórze, dlatego przyczynia się do utrzymywania prawidłowego poziomu jej nawilżenia. Jest raczej bezpieczną substancją, ale niektóre osoby może uczulać i powodować u nich podrażnienie skóry. U alergików reakcja może być spowodowana nawet niskim stężeniem tej substancji (około 2% wzwyż).
  • Prunus Amygdalus Dulcis Oil – olej ze słodkich migdałów, bardzo uniwersalny, polecany do pielęgnacji różnych typów skóry, w tym tych alergicznych, wrażliwych i podrażnionych. Wygładza, chroni, sprawia, że skóra staje się bardziej miękka i sprężysta. Jest emoleintem. Chroni przed powstawaniem rozstępów. Wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka. Bogaty jest w witaminy A, B1, B2, B6, D i E.

Q
R

S

  • Silica – krzemionka Absorbuje nadmiar sebum. Działa przeciwłojotokowo, przeciwtrądzikowo. Wzmacnia paznokcie i włosy. Poprawia przyczepność kosmetyków i nadaje im jedwabistą konsystencję.
  • Sodium Alginate – alginian sodu, humektant, wiąże wodę w naskórku, ma działanie higroskopijne. Tworzy też na skórze film, który zapobiega odparowywaniu z niej wody. W lekko kwaśnym pH zagęszcza i zapobiega rozwarstwianiu faz.
  • Sodium Benzoate – benzoesan sodu, substancja konserwująca, która jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale też farmaceutycznym i spożywczym. Należy do raczej bezpiecznych konserwantów, jak każdy inny może podrażniać, ale nie jest rakotwórczy, ani toksyczny.
  • Sodium Chloride – chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna. Działa złuszczająco, poleruje, usuwa nieprzyjemny zapach. Dodatkowo działa w kosmetykach jako zagęstnik, zmieniając ich konsystencję na bardziej treściwą i lepką.
  • Sodium Cocoamphoacetate – jest to substancja powierzchniowo czynna, łagodna dla skóry i błoń śluzowych oraz bezpieczna dla środowiska. Pozwala na wytworzenie i stabilizację piany, raczej nie powoduje alergii. Można znaleźć ją w produktach myjących.
  • Sodium Hydroxide – wodorotlenek sodu, substancja podwyższająca pH, kierując je w stronę zasadowego.
  • Sodium Laureth Sulfate – silny detergent, którego powinniśmy unikać w kosmetykach stosowanych na co dzień. Może naruszać naturalną barierę hydrolipidową skóry i niszczyć jej ciągłość, czym przyczynia się do wysuszania skóry. Źle spłukany może zapychać. Stosowany jest często w towarzystwie olei czy substancji łagodzących, które mają zneutralizować jego silne działanie.
  • Sodium Levulinate – lewulinian sodu, naturalny konserwant. Oprócz tego stabilizuje pH kosmetyku.
  • Sodium Palmate – sól sodowa kwasu palmitynowego, czyli zmydlony tłuszcz – mydło. To silnie oczyszczająca substancja o pH zasadowym – niektóre skóry może wysuszać i prowadzić do naruszenia warstwy hydrolipidowej. Jest także emulgatorem – umożliwia powstanie emulsji, oraz zagęstnikiem.
  • Sodium Palm Kernelate – sól sodowa, tym razem z oleju pochodzącego z nasion palmy – to po prostu mydło na bazie oleju palmowego. Gruntownie oczyszcza skórę z zanieczyszczeń i nadmiaru łoju, może doprowadzić do jej przesuszenia poprzez naruszenie bariery hydrolipidowej. Olej palmowy jest kontrowersyjnym składnikiem – w celach jego produkcji wycinane, karczowane i palone są lasy tropikalne, które są miejscem życia wielu ludzi i zwierząt – w tym zagrożonych orangutanów.
  • Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Water – sok z pomidorów, ma działanie lekko złuszczające, napinające i przeciwzmarszczkowe. Łagodzi podrażnienia, zapobiega czerwienieniu się skóry i powstawaniu niedoskonałości, zaskórników i stanów zapalnych. Rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Oczyszcza pory, zmniejsza obrzęki, jest silnym antyoksydantem.
  • Sorbitan Stearate – emulgator umożliwiający powstawanie emulsji typu olej w wodzie. Dzięki niemu kosmetyk ma jednorodną konststencję i nie rozwarstwia się, dlatego nie ma konieczności wstrząsania kosmetyku przed każdym użyciem w celu połączenia faz. Ma też delikatne właściwości myjące.
  • Stearic Acid – kwas stearynowy, pomaga w tworzeniu emulsji typu olej w wodzie. Poza tym ma silne działanie natłuszczające, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która chroni przed odparowywaniem wody. Zapobiega przesuszeniom skóry przy stosowaniu silnych detergentów, re-natłuszczając ją.
  • Sucrose Cocoate – emulgator, ale też środek kondycjinujący skórę – zmiękcza ją i nawilża. Pełni także funkcję zagęstnika.

T

  • Tetrasodium Etidronate (EDTA) – składnik chelatujący, kompleksuje jony metali ciężkich. Zapobiega ich wytrącaniu w kosmetyku i zwiększa stabilność powstałej kompozycji. Szczególne zastosowanie ma w kosmetykach, które będą miały kontakt z wodą, szczególnie tą twardą, np. w mydłach, szamponach czy żelach pod prysznic.
  • Tocopherol – witamina E. Silny antyoksydant, działa także łagodząco, odżywczo i przeciwzmarszczkowo. Chroni skórę przed procesem fotostarzenia się. Zapobiega utlenianiu się kosmetyków.
  • Tocopheryl Acetate – octan tokoferylu, pochodna witaminy E, czyli witaminy młodości. To bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni naszą skórę przed działaniem wolnych rodników i przedwczesym starzeniem się. Działa przeciwzmarszczkowo, silnie odżywczo i łagodząco. Zapobiega utlenianiu się kosmetyków, konserwuje i przedłuża świeżość.

U
V

  • Valeriana Officinalis Root Extract –  wyciąg z korzenia waleriany, ma działanie przeciwłojotokowe i przeciwłupieżowe. Odświeża i ściąga, zmniejsza wydzielanie sebum. Działa także łagodząco w różnego typu schorzeniach skóry, między innymi wysypkach alergicznych.
  • Vitis Vinifera Seed Oil – olej winogronowy, emolient. Działa ściągająco, poprawia napięcie i elastyczność skóry, ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Zmniejsza widoczność pękniętych naczynek. Zawiera wysoką dawkę witaminy E i NNKT. Wzmacnia naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry. Poprawia pracę gruczołów łojowych w odpowiednim wydzielaniu sebum i dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Zmiękcza i natłuszcza.

W
X
Y
Z

  • Zinc Oxide – tlenek cynku, po pierwsze jest fizycznym filtrem chemicznym, tworzy na skórze warstwę, która odbija promienie UV i chroni skórę przed ich szkodliwym działaniem. Jest skuteczny tylko wtedy, gdy tworzy szczelną barierę i jest stosowany w odpowiedniej ilości – kiedy się zetrze powinno się go ponownie zaaplikować. Oprócz tego ma działanie przeciwzapalne i gojące, dlatego często stosowany jest w produktach do cery trądzikowej. Podsusza zmiany i przyspiesza ich proces gojenia się. Zapobiega odparzeniom skóry.
  • Zinc PCA – składnik pozytywnie wpływający na skórę trądzikową, zmniejszający produkcję sebum i ograniczający jego nadmierne wydzielanie. Działa ściągająco, antybakteryjnie i matująco.