1. Strona Główna
  2. O mnie
  3. Serie na blogu
  4. Lifestyle
  5. Kosmetyki
  6. Kontakt
  7. INCI
  8. /elfnaczi snapchat icon twitter icon facebook icon instagram icon
Elf Naczi: [KUCHENNE NACZOLUCJE] Kakaowa rozkosz - blok czekoladowy :D

wtorek, 12 maja 2015


[KUCHENNE NACZOLUCJE] Kakaowa rozkosz - blok czekoladowy :D


Hej!

Jak Wam kiedyś wspominałam, moim popisowym deserem jest blok czekoladowy. Dawno go nie jadłam, myślę, że ostatni raz miałam taką okazję rok temu :D Wzięła mnie więc ochota, spontanicznie pojechałam z Mateuszem do sklepu i kupiliśmy potrzebne produkty. Wszystko zniknęło z pojemniczków w ciągu 2 tygodni - nie mogłam się powstrzymać i porzuciłam swoją bezsłodyczową dietę :D Nie żałuję jednak, dla Was mam przepis tego cuda, mam nadzieję, że ktoś skorzysta i polubi się z tym produktem tak samo jak ja - jest tysiąc razy lepszy od sklepowej czekolady :D Jeśli jesteście takimi łasuchami jak ja, to zapraszam do czytania :3




Potrzebne składniki:

  • 1 mleko w proszku Łaciate (duże, z tego co  pamiętam 500g)
  • Kostka masła Łaciate Extra
  • Szklanka wody
  • 3-4 łyżki słodkiego kakao (aby nadać kolor całej mieszance; ja wsypałam 3 i jest to odrobinę za mało, jak widać na zdjęciach blok wyszedł dość blady)
  • Duża paczka zwykłych herbatników
  • Szklanka cukru
  • Migdały, orzechy, bakalie, suszone owoce czy wiórki kokosowe - kto co lubi, ja dodałam orzechy laskowe i migdały :D
Czas przygotowania:
  • Około 10-15 minut
  • Noc na zastygnięcie (chociaż proces jest krótszy lepiej dać mu odstać)
Ilość sugerowanych porcji:
  • Z tej ilości składników wychodzą 2 pojemniczki o wymiarach 15 cm x 15 cm


Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski wsypujemy mleko Łaciate i wkruszamy herbatniki. Kawałki nie powinny być ani zbyt małe, ani zbyt duże, ja jeden hebatnik dzieliłam na około 6 części.
  2. Do naszego proszku dodajemy orzechy i inne dodatki - dzielimy je na pół, czy na 4 części, żeby było je później łatwiej pogryźć.
  3. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą i dodajemy kakao.
  4. W rondelku rozpuszczamy masło z 1 szklanką cukru i 1 szklanką wody.
  5. Mieszamy do zagotowania.
  6. Powstały syrop przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy.
  7. Masę przekładamy do foremek.
  8. Zostawiamy blok do zastygnięcie
GOTOWE :D

WAŻNE

Nie zostawiajcie bloku bez przykrycia ścierką lub papierowym ręcznikiem - potrafi się zeschnąć i robi się bardzo twardy i niesmaczny :C

Jak widzicie, przepis nie należy do najtrudniejszych, a dzięki niemu możemy się cieszyć smakiem czekolady wykonanej w domowych warunkach. Przygotowuje się go szybko, nie jest czasochłonny. Nie ma tu konserwantów, sami wiemy co dodajemy. Jedynym minusem dla mnie jest fakt, że blok nie należy do najmniej kalorycznych przekąsek :P

Lubicie takie słodkie desery? Macie jakąś alternatywę dla tego przepisu?

Pozdrawiam :3

PS W związku z tym, że pokazuję Wam jedzenie chciałam także powiedzieć kilka słów o nowej gazetce Biedronki :D Możecie tam znaleźć super akcesoria do kuchni, na które ja sama skusiłam się już dawno :D 



W Super Pharm też jeste ciekawa promocja - kosmetyki, które wybrałyśmy jako najlepsze są teraz w niższej cenie! :D







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...